Асенова крепост - значка

Код на продукта: 1074
2,88лв

Колекционерска значка Асенова крепост.
Размер: 2 х 2 см
Материал: метал
В наличност: 1 брой
МАЛКО ИСТОРИЯ:
Асеновата крепост, или Петрич, са развалини на средновековна крепост, намиращи се в планината Родопи и отдалечени на 2 км от Асеновград, България. Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир. От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена армия и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410 г., когато е разрушена е от нахлуващите османски войски.

Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това:

„В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на Българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град."
Крепостта е сред Стоте национални туристически обекта. Обявена е за национален паметник на културата.