Бузлуджа - 30 юли 1868

Код на продукта: 881
2,18лв

Колекционерска значка с образа на Хаджи Димитър - Бузлуджа - 30 юли 1868..
Материал: алуминий
Размер: 20 мм
В наличност: 1 брой
През пролетта на 1868 година в Румъния се сформира четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 5 юли 1868 г. четата преминава Дунав с една гемия. Първото сражение води с турска потеря от около 1 000 души. Откъсва се от преследвачите и с нощен преход достига до Карапанова курия в землището на село Горна Липница. Там на 7 юли четата води втория си бой като нанася значителни загуби на противника, като дава само един убит и двама ранени. На 8 юли става сражение около село Вишовград, в местността Дългидол.
На 9 юли в Канлъдере, местност в землището на Вишовград, на няколко километра на юг-югоизток от Дългидол, се завързва кръвопролитно сражение, в което четата е разбита. Ранен и пленен е Стефан Караджа. Под ръководството на Хаджи Димитър останалите 58 души продължават към Балкана. Днес в местността Канлъдере, името на която означава „кървава река“ на турски, има паметник и чешма, в памет на загиналите четници.
На 18 юли (30 юли нов стил) 1868 година при връх Бузлуджа в Шипченска планина става последното сражение на четата. В тази битка е убит и Хаджи Димитър