Дневник - Богдан Филов

Код на продукта: 1335
3,18лв

Корица: твърда
Страници: 814
Формат: 13,5 x 20,5 см
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Богдан Димитров Филов е виден Български археолог, историк на изкуството и политик. Той е министър-председател на България в 57-то и 58-то правителство (1940-1943) и регент на малолетния цар Симеон II (1943-1944).
На 1 март 1941 г. Филов като министър-председател подписва в двореца „Белведере“ във Виена присъединяването на България към Тристранния пакт. Така на 19 април, наречен Български Великден, Българските войски навлизат в Югославия, а на 20 април - в Гърция, и то без да се налага да водят активни бойни действия. По този начин Българското правителство, съгласувано с Германия и Италия, изпраща войски в редица територии, населени с Българи.
В резултат под Българска администрация попадат по-голямата част от Вардарска Македония, източният дял на Егейска Македония, Западна Тракия, Западните покрайнини и Поморавието при западна граница със Сърбия по Санстефанския мирен договор.
След смъртта на цар Борис III Филов, в качеството си на министър-председател, временно изпълнява функциите на регент на малолетния цар Симеон II. На 9 септември същата година е избран от XXV ОбНС за регент в образувания Регентски съвет, заедно с княз Кирил Преславски и генерал-лейтенант Никола Михов.
Няколко дни след Деветосептемврийския преврат е арестуван и веднага изпратен под конвой в София, а след няколко дни заедно с останалите регенти и повечето министри на разпити в Съветския съюз. На 3 януари 1945 г. Филов и останалите му колеги са върнати в България и изправени пред Народния съд.
На 2 февруари 1945 г. през нощта е екзекутиран заедно с другите регенти, министри и депутати.