Княз Александър Батенберг

Код на продукта: 1_105_672
4,88лв

Цветен портрет на княз Александър Батенберг.
Отпечатан на качествена фотохартия и поставен в стилна рамка, портрета е подходящ за всеки дом и работно място.
КРАТКА БИОГРАФИЯ:
Александър Йозеф Батенберг е княз на България от 26 юни 1879 до 9 септември 1886. Пълното му име е принц Александър Йозеф фон Батенберг (на немски: Prinz Alexander Joseph von Battenberg).
Участва в Руско-турската война (1877-1878) в състава на Лейбгвардейския Улански полк. Награден с „Георгиевски кръст“ IV степен.
Александър Батенберг става първият Български княз след Освобождението на България, след като е избран от I Велико народно събрание на 17 април 1879 г.
По негово време (1885 година) се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Веднага след това Русия започва кампания за неговото отстраняване и на 9 август 1886 година група офицери и юнкери (русофили) извършват военен преврат и принуждават княз Батенберг да се оттегли от престола.
Верни на княза войски извършват контрапреврат и го връщат в България, но няколко дни след това, князът решава въпреки настояването на Стефан Стамболов, армията и народа, да абдикира и заминава от Лом с параход за Виена.
Пет години преди смъртта си влиза в морганатичен брак с актрисата от Дармщадския театър Йохана Лойзингер. Заради това е принуден да приеме по-ниската титла граф Хартенау. Александър и Йохана имат син и дъщеря:
Крум-Асен, граф Хартенау (1890 — 1965);
Вера-Цветана (1893 — 1924).
И Асен, и Цветана умират, без да имат свои деца.