нашивка "Идел-Урал"

Код на продукта: 951
300,88лв

СТАРА и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКА нашивка.
МАЛКО ИСТОРИЯ:
Идел-Урал е мюсюлманска държава с център град Казан, просъществувала от края на 1917 г. до края на 1918 г. в хаоса на Руската гражданска война. Създаването ѝ е опит за възраждане на някогашното Казанско ханство.
Създаването на Републиката Идел-Урал е обявено официално на 12 декември 1917 г. от конгрес на мюсюлмани от Русия и Сибир. Първоначално тя включва Казанска и Уфска губернии, населени главно с Българи и башкири, но с времето към нея се присъединяват и други немюсюлмански народности от региона.
Унищожена от Червената армия през април 1918 г., републиката е възстановена през юли с помощта на Чешкия легион и успява да се задържи до края на годината.
На 15 август 1942 г. в Германия към войските СС (Waffen-SS) е сформиран доброволческият легион "Идел-Урал", който включва около 12 500 доброволци от земите на бившата Волжка република. Легиона се сражава срещу партизаните в Украйна, съществува до самия край на войната в 1945 г.
В наши дни името Идел-Урал се е превърнало в символ за Волжките националисти, стремящи се към създаване на собствена държава, независима от Руската федерация.