Нашивка на легиона "Идел-Урал"

 снимка - 2
Код на продукта: 1214
488,88лв

ОРИГИНАЛНА и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКА колекционерска нашивка на СС - легиона "Идел Урал".
В наличност: 1 брой
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
МАЛКО ИСТОРИЯ:
Идел-Урал е мюсюлманска държава с център град Казан, просъществувала от края на 1917 до края на 1918 в хаоса на Руската гражданска война. Създаването ѝ е опит за възраждане на някогашното Казанско ханство.

Създаването на републиката Идел-Урал е обявено официално на 12 декември 1917 от конгрес на мюсюлмани от Русия и Сибир. Първоначално тя включва Казанска и Уфска губернии, населени главно с волжки Българи и башкири, но с времето към нея се присъединяват и други немюсюлмански и нетюркски народности от региона. Унищожена от Червената армия през април 1918, републиката е възстановена през юли с помощта на Чешкия легион и успява да се задържи до края на годината.

Президентът на Идел-Урал Садри Максуди Арсал успява да избяга във Финландия след окупацията на Идел-Урал от съветските сили. Той е добре приет там, тъй като в миналото смело се е застъпвал, в качеството си на депутат в руския парламент, за националното самоопределение и конституционните права на Финландия. Садри Максуди Арсал се среща и с официални представители на Естония, а през 1919 пътува в Швеция, Германия и Франция в търсене на подкрепа за възстановяване на държавата.

На 15 август 1942 г. в Германия е към войските на СС е сформиран доброволческият легион "Идел-Урал", който включва значителния брой от около 40 000 доброволци от земите на бившата Волжска република - волжки Българи, башкири, чуваши, марийци, удмурти и мордовци. Идеологическата основа на която се събират доброволците е антикомунизъм и антисемитизъм.
Легиона се сражава срещу партизаните в Украйна, и негови войски участват в потушаването на бунта в еврейското гето във Варшава през 1943 година.
Съществува до самия край на войната в 1945 г.

В наши дни името Идел-Урал се е превърнало в символ за създаване на държава с център град Казан, независима от Руската федерация.
https://en.wikipedia.org/wiki/Idel_Ural_Legion
https://de.wikipedia.org/wiki/Idel-Ural_(Legion)