Торпедоносец "Дръзки" - значка

Код на продукта: 1085
2,18лв

Колекционерска значка с Торпедоносец "Дръзки" .
Размер: 1,5 х 2 см
Материал: месинг
В наличност: 1 брой
МАЛКО ИСТОРИЯ:
„Дръзки“ е Български военен кораб, миноносец.

Той е най-известен с действията си през Балканската война, когато на 8 ноември 1912 под командването на мичман I ранг Георги Купов нанася тежко поражение и изважда от строя турския бронепалубен крайцер Султан Абдул Хамид ("Хамидие"), заплашващ да разруши Варна и Балчик с артилерията си и охраняващ турските военни транспорти от Кюстенджа до Цариград. Това е голяма победа за Българскяи флот и фактически неутрализира всякакви активни операции на турските военноморски сили в Черно море до пълното поражение на Турция във войната.

"Дръзки", участва в Първата световна война. Той е в подвижната минна отбрана на Черноморския флот. След като румънците са прогонени и на 1 септември е овладяно с. Кранево, на 5 септември 1916 г. през нощта отрядът на миноносците и три гребни лодки стоварват първия морски десант в новата история на България.

Авангардният десантен отряд при Балчик е в състав 235 бойци, последван в следващите дни от още 510 дебаркирали на брега при Балчик, Каварна, Калиакра. Те изненадват и побеждават силно превъзхождащия ги в жива сила, артилерия и кораби противник, овладяват крайбрежието с пристанищата и житните складове и добре подпомагат настъплението на Трета Българска армия в Добруджа.

След края на Първата световна война Българския флот е ликвидиран по силата на Ньойският договор, а "Дръзки" е преквалифициран в патрулен кораб.
През 1940г., отново е включен в състава на Военноморския флот.

През 1950 г. е бракуван и въоръжението му е снето.

По случай 50-годишнината му през 1957 г. е взето решение "Дръзки" да бъде увековечен, тъй като е най-известният Български военен кораб. За целта едно оръдие, една димна тръба, табелите с името и други запазени елементи на оригиналния "Дръзки" са монтирани на междувременно бракувания еднотипен "Строги", който е превърнат в кораб-музей "Дръзки" и от 21 ноември 1957 г. е сред експонатите на Военноморския музей във Варна. Това е единственият запазен от началото на 20 век кораб от този клас.

Военно-морският музей във Варна, който стопанисва кораба "Дръзки", е включен в Стоте национални туристически обекта.