В Македония под робство

Код на продукта: 1_100_762
4,88лв

Издателство: Отечествен фронт
Корица: твърда
Страници: 499
Формат: 13 х 19 см
Павел Поцев Шатев е Български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), един от Солунските атентатори, а по-късно и един от създателите на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО).
В книгата си той разказва за затворите и революционерите в Османската империя в началото на миналия век. Спомените му са не само интересни, но и вълнуващи, трогателни и изпълващи читателя с патриотичен дух. Една уникална книга за гемиджиите, за подземната работа, за големите личности ведно, с които живее и се бори за свободата на поробена Македония. Прелиствайки страниците думите на автора сякаш оживяват и ще почувствате горещото дихание на революцията.
ОЩЕ МАЛКО ИСТОРИЯ
Солунските атентати са извършени в периода 15 - 17 април стар стил (нов стил - 28, 29 и 30 април) 1903 година в Солун. Организирани са от група Български младежи-ученици от Солунската Българска мъжка гимназия, известни в историята като гемиджиите. Атентаторите целят да засегнат финансовите и икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на Българското население в Македония. Взривени са сградата на „Отоман банк“, френския кораб „Гвадалкивир“, прекъснато е осветлението на града. Повечето от атентаторите загиват, след като водят неколкодневни боеве по улиците на града.
Като продължение на Солунските атентати през август 1903 година се явяват взривът на гара Кулели Бургас и ръководената от Антон Прудкин акция по взривяването на четирите кораба „Вашкапу“, „Тенедос“, „Аполо“ и „Феликс Фресине“ в Бургаския залив.