Васил Левски - портрет #9

Код на продукта: 1_105_664
4,88лв

Портрет на Васил Левски, идеолог и организатор на Българската национална революция.
Отпечатан на качествена фотохартия и поставен в стилна рамка, портрета е подходящ за всеки дом и работно място.
Оригинала е на худ. Иван Соларов.
КРАТКА БИОГРАФИЯ:
Истинското име на Васил Левски е Васил Иванов Кунчев. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско робство.
В. Левски създава Вътрешната революционна организация (ВРО) - основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание.
На 3 март 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата Българска легия на Раковски в Белград. Запознава се отблизо с бунтовните среди на Българската емиграция. Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост Васил получава името Левски. След разтурянето на легията се присъединява към четата на дядо Ильо войвода.
През 1867 г. по предложение на Раковски е определен за знаменосец в четата на Панайот Хитов, която се подготвя за прехвърляне в България. Заедно с четата изживява всички трудности и разочарования по време на похода в Балкана през 1867 г. После заедно с четата преминава в Сърбия и постъпва във Втората Българска легия на Раковски (1867-1868).
Със средствата, предоставени от „Българското общество“ и читалище „Братска любов“, организация на „младите“, Левски заминава за Цариград с параход на 11 декември 1868 г., за да предприеме оттам първата си обиколка из Българските земи. На 1 май 1869 г. Апостола започва втората си обиколка в Българските земи, вече като официален представител на Привременното правителство на Балкана. По време на тази обиколка Левски поставя началото на изграждането на вътрешната революционна организация (ВРО).
В края на август 1869 г. Левски отива в Букурещ и се включва активно в живота на Българската емиграция.
През май 1870 г. Левски се завръща в България и се заема с доизграждането на комитетска мрежа. До края на 1871 г. успява да създаде гъста мрежа от революционни комитети, обединени в цялостна ВРО. За столица на ВРО е обявен Ловеч, а комитетът в този град е обявен за БРЦК. В запазената документация и в печата на организацията той е наричан още Привременно правителство на България.
На 27 декември 1872 г. е издаден от поп Кръстю Никифоров и бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче. Впоследствие Левски е отведен в София, където е предаден на съд и обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София.