Баташката черква #2

Код на продукта: 1454
2,18лв

Колекционерска значка с Баташката черква.
Размер: 1,5 х 2 см
Материал: алуминий
___________________________________________________________
МАЛКО ИСТОРИЯ:
След началото на Априлското въстание, на 30 април 1876 г. част от въоръжените, боеспособни мъже от населението на село Батак, водени от войводата Петър Горанов, Войводата Стефан Трендафилов Керелов-петстотник въстават срещу турската власт. Срещу бунтовниците е изпратена 5-хилядна армия от башибозуци.
В хода на въстанието църквата „св. Неделя“ била последната крепост на разбунтувалите се батачани. Почти едновременно с разрушаването на училището, башибозуците започнали да издълбават дупки в оградата на църковният двор и убивали всеки който се опитал да избяга.
На сутринта на 3 май, башибозукът успял да проникне в двора на църквата и да избие хората в него, но входната вратата на храма не поддала, тъй като била „задръстена“ от хората, които се намирали в църквата.
Защитата на църквата продължила три дни. Престрелките в селото не преставали, за да принудят батачани да се предадат, турците пускали пълни с пчели кошери и запалена слама с газ в църквата. Голяма част от хората се задушили.
Някои от нападателите се опитали да проникнат в църквата от покрива, но без особен успех, макар да постигнали няколко изстрела срещу барикадираните вътре.
Понеже в църквата нямало вода, барикадираните използвали зехтина от кандилата и кръвта на изкланите. Копали с голи ръце, за да намерят подпочвена вода.
На третия ден, все още оцелелите решили да излязат навън, след като разбрали, че вътре са обречени. Когато отворили портите на църквата башибозуците ги чакали отвън. Започнало безпощадно клане.