Борис Христов

Код на продукта: 1_109_336
130,88лв

Монета "Именити Български гласове Борис Христов", емитирана от БНБ на 28 февруари 2007 г.
Метал: сребро, проба 999/1000, с двустранна оксидация на външния пръстен и позлатяване върху вътрешния кръг на обратната страна на монетата.
Качество: мат-гланц, висше
Тегло: 31,1 гр.
Диаметър: 40 мм
Номинал: 10 лева
Тираж: 10000
Производител: “Глобал Коинс енд Медалс” ООД
В наличност: 1 брой
Борис Кирилов Христов е един от най-изтъкнатите оперни изпълнители на 20 век. Мнозина музикални критици днес въз основа на гласовите данни, артистичните способности и сценично присъствие, определят Борис Христов като най-великия бас от втората половина на XX век.
Борис Христов е роден на 18 май 1914 г. в Пловдив, в семейството на македонския Българин Кирил Совичанов, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и на Илинденската организация.
През 1968 г. композитор от Македония - СФРЮ, му изпраща писмо, с което го уведомява за написана от него опера "Самуил", като пита Борис Христов дали би се съгласил да му изпрати партитурата на операта за преценка и евентуално одобрение и да отговори, готов ли е да пее на премиерата, която ще се състои в открития театър на Скопското кале. Композиторът уверява Борис Христов, че е осигурил за неговото участие хонорар по най-високите размери, каквито певецът получава на западните сцени. Борис Христов проявява професионален интерес към операта на младия автор и иска от него да му изпрати либретото и нотния материал. От него е видно, че Самуил е титулуван като македонски княз, а останалият персонаж са дейци от някаква македонска нация. Борис Христов отказва участие със следното писмо:
„Господин Македонски,
Получих програмата на "ВАШИЯ" Цар Самуил за скопската сцена. Защо ми я изпратихте обаче не можах да разбера, като Вие знаете отдавно моето мнение, което е мнение и на всеки Българин.
Тягостно впечатление ми направи предговорът на Д. Ташковски, който е пълен с нелепи съждения и с изопачавания на исторически истини, които не могат да направят впечатление дори на невежи хора.
Вие знаете, че моят род произхожда от този край на България, в който Вий живеете и който се нарича Македония, която е била и ще бъде център на най-здравия Български национален дух, така като цар Самуил е бил и ще остане в световната история цар Болгарский. Желая Вам и на Вашето семейство Честита нова година.
12 януари 1969 г. Борис Христов".
Носител на множество международни награди и отличия, Борис Христов умира в Рим на 28 юни 1993, но тялото му е пренесено за поклонение в софийската катедрала „Св. Александър Невски“.