Даме Груев - живот и дело (комплект от 2 тома)

 снимка - 2
Код на продукта: 1_100_562
29,88лв

Издателство: "Анико"
Корица: твърда
Страници: том 1 - 456 стр., том 2 - 834 стр.
Формат: 17 х 24 см
Двата тома се продават САМО в комплект.
И днес около Вардара има държавници и политици, които все още гледат с надежда и носталгия към Белград, към внуците на дейците от сръбската въоръжена пропаганда, срещу която Даме Груев посвети втората половина от живота си, успоредно с борбата срещу азиатския поробител. Сръбското самохвалство след убийството на Даме Груев достига до там, че започват да се разпространяват слухове, че за този удар, който е нанесен на Българското революционно дело в Македония, Сърбия има своя голям принос. Знам, че около Вардара малко се чете, но ако достигне до някой от тези държавници и политици тази книга искам да им припомня думите, които изрича сръбския вестник “Мали журнал” в момент на всенародна печал във всички Български краища, до които достига тъжната вест за гибелта на Даме – “Съжаляваме само, че той не е загинал от наша ръка”.
Никола Григоров

Адрес от бившите възпитаници на дружеството “Св. Сава” в Белград до сръбското народно събрание, сред които и Даме Груев, за причините, поради които напускат Белград – откъси
"Сега вече сте разбрали, че става дума за самите нас, които сме се подписали по-долу и за нашата родина Македония…"
"На всеки е известно, че тази земя е населена в мнозинството си от славяни и то – Българи. Та нима сме сърби? Ние, с които всякога се е постъпвало като с Българи, ние които и от тукашните малки деца сме наричани “БЪЛГАРИ”?!"
"“Кръвта не е вода” казва сръбската поговорка и е време сръбският народ да използва и разбере това, което е създало народното творчество. Тоест нека всеки сърбин да знае, че както всеки сърбин с радост би си дал главата, но няма да промени своето народностно име – сърбин, така и всеки Българин брани своята народност до последния час на живота си от всяко насилничество и тиранство."