Георги Бенковски # 2

Код на продукта: 1_105_651
4,88лв

Портрет на Георги Бенковски (истинско име: Гаврил Груев Хлътев), главен ръководител на Априлското въстание в 1876 г. в 4-ти Революционен окръг.
Отпечатан на качествена фотохартия и поставен в стилна рамка, портрета е подходящ за всеки дом и работно място.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
КРАТКА БИОГРАФИЯ:
В град Букурещ се запознава със Стоян Заимов и се запалва по революционното дело.
Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от Българската революционна емиграция действия по организирането на неуспялото Старозагорско въстание през 1875 г. и саможертвеното Априлско въстание.
През лятото на 1875 г. той е включен в групата революционери-подпалвачи на Цариград. Целта на акта е да се предизвика смут в Османската империя.
Бенковски обявява Априлското въстанието в Панагюрище, което единствено в ръководения от него IV революционен окръг избухва истински, а жестокото му потушаване довежда до обявяване на Руско-Турската Освободителна война. С прочутата и сформирана от него Хвърковата чета, с която неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието.
След потушаването на бунта Бенковски и остатъка от четата се отправят към Тетевенския балкан, където на 12 май след предателство пада в река Костина пронизан от куршум. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София.
Заслугата на Георги Бенковски, днес България да я има, е огромна.