Кой победи

Код на продукта: 1_100_504
17,88лв

Издателство: Изток - Запад
Корица: мека
Страници: 440
Формат: 14 х 21,5 см
Националното правителство във Виена, септември 1944 - април 1945.
"Кой победи?" е историческо изследване на Националното правителство, обявено във Виена на 9 септември 1944 г.. То просъществува до края на април 1945 г. Шестимата негови министри са осъдени на смърт през 1945 г. и отново през 1947 г. Западните съюзници отказват да ги предадат на комунистическата власт и те почиват в мир в различни краища на света.
Книгата поставя проблема за „двете правителства“ (уникален не само за България) в неговия времеви, европейски и международен контекст и търси мястото на Националното правителство в сложната матрица на събитията от Втората световна война. Изследването оцветява още едно „бяло петно“ в най-новата история на България. Хулени, оклеветени и заклеймени от отечественофронтовския режим, министрите и сътрудниците на правителството във Виена олицетворяват първата проява на антикомунистическа съпротива, а дейността и проявите им издържат изпита на времето. Те загубиха битката през 1945 г., но спечелиха войната срещу болшевизма и неговите български имитатори. България се освободи от СССР и червеното иго и се присъедини към съюзника си Германия в обединена Европа. Читателят ще отсъди кой в крайна сметка е фактическият победител.
За автора:
НИКОЛА Г. АЛТЪНКОВ е завършил висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и притежава магистърска степен от Института за чужди науки в Монтърей, Калифорния. Получава доктората си по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Преподавал е във висши американски институции и е работил по научноизследователски проекти в САЩ. Автор е на трудове по история, икономика и политически науки.