Нелегалната армия на ВМОРО в Македония и Одринско - Тодор Петров

Код на продукта: 1309
6,88лв

Корица: мека
Страници: 200
Формат: 16,5 x 23,5 см
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
МАЛКО ИСТОРИЯ:
Вътрешната македоно-одринска революционна организация е националноосвободителна организация на Българите в Османската империя. Организацията е активна в Солунския, Битолския, Скопския, Одринския и Цариградския вилает в края на XIX век и началото на XX век.
В програмните документи на организацията се изтъква, че тя ще се бори по революционен път за осъществяване на член 23-ти от Берлинския договор, за предоставяне на политическа автономия на Македония и Одринско. Предвидено е двете съседни области да се обособят в самостоятелна териториална единица в рамките на империята, като в нея следва да бъдат проведени административни и политически реформи с оглед на подобряване на условията за живот на християнското население там.
По време на Войните за национално обединение тези официални лозунги са изоставени. Различните крила в организацията подкрепят активно действията на Българската армия, като целта им е завоюване на възможно най-големи дялове от Македония и Тракия, и евентуалното им присъединяване към Царство България.