От поручик до генерал. Спомени на Васил Бойдев

Код на продукта: 845
18,88лв

Корица: мека
Страници: 304
Формат: 17 x 24 см
Книгата съдържа спомените на Васил Бойдев, записани и обработени от неговия приятел Венелин Димитров в периода 1964-1967 г. в Троян. Офицер с дългогодишна кариера, през 30-те и началото на 40-те години Васил Бойдев заема високи командни длъжности в армията. Бил е началник на Военното училище, след което през 1936 г. му е възложено да създаде почти от нулата военновъздушните войски на България, които са били забранени от Ньойския мирен договор. В качеството си на командир на Въздушните войски Васил Бойдев участва в редица военно-политически мисии в чужбина. В Германия се среща многократно с Херман Гьоринг, а през есента на 1939 г. е изпратен от цар Борис III в Москва с мисия да иска доставка на съветски оръжия за Българската армия. През 1941 г. генерал Бойдев води преговорите при сключване на споразумение и протокол за навлизане на немските войски в България.
От 1942 до май 1944 г. генерал Бойдев е командир на разположената във Вардарска Македония Пета армия, след което се уволнява от войската по собствено желание.
Спомените на Васил Бойдев са автентично свидетелство за духа и атмосферата в Българската армия през първата половина на ХХ век, както и за сложните политически борби, в които е въвличано офицерството в този период.
Спомените са написани живо и увлекателно и ще представляват голям интерес не само за професионалните историци.