Пръстенът на цар Калоян - злато

Код на продукта: 1_103_588
1439,88лв

Цената на пръстена може да бъде променена в зависимост от теглото на готовия продукт.
Материал: злато 14 карата
Тегло: около 12 гр. (всеки пръстен се изработва ръчно и индивидуално, и затова точния грамаж се разбира едва при вече изработено изделие. Цена на грам - 120 лв).
През 1972 г. археологът Въло Вълов открива гроб в северната галерия на църквата "Св. 40 мъченици". Този гроб, който остава в историята под номер 39, се превръща и в сензацията на разкопките в търновския храм.
Погребаният е мъж с необикновените за времето си 189 см ръст. Под лакътните кости на лявата ръка има пръстен. Пръстенът е златен, от почти чиста проба – 23,7 карата и тежи 61,1 гр. Пръстенът е уникален и по своята историческа стойност, и като изработка.
Принадлежи към т.нар. пръстени-печати, много разпространени през Средновековието. С него император Иваница е подпечатвал своите делови писма и го е носел на малкия си пръст.
Върху плочката на пръстена е изобразено животно в хералдична поза и има гравиран надпис в негатив – Калоянов пръстен. Според различните изследователи животното е различно. Някои виждат в него лъв, други - пантера, трети - барс. Няколко дни след разкриването на уникалната находка антрополозите са установили, че погребаният мъж е бил на около 40 г. и произхожда от северноевропейска раса.
Оригиналния пръстен може да се види в Националния исторически музей в София.