Райна Княгиня - значка #1

Код на продукта: 1173
1,88лв

Колекционерска значка с Райна Княгиня Попгеоргиева.
Материал: алуминий
Размер: 25 мм
В наличност: 1 брой
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня, е Българска учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието тя го развява редом с Бенковски.
След Априлското въстание е заловена от турците и подложена на тежки страдания: бита, малтретирана многократно и оставена на хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор.
След намесата на европейските дипломати Райна е освободена и изпратена да учи в Москва. Там учи три години медицина и става акушерка - първата дипломирана акушерка в България.
Умира 61-годишна на 29 юли 1917 г. Райна и съпругът й Васил Дипчеви имат петима синове - всички офицери от Българската армия - генерал Иван Дипчев, Георги Дипчев, Владимир Дипчев, Петър Дипчев и полковник Асен Дипчев.
Иван Дипчев завършва с 25-и випуск Военното училище в София, и на 2 август е произведен в чин подпоручик и зачислен в 25-ти пехотен полк. Участва в трите войни за национално обединение. Особена храброст проявява при щурма на Чаталджанската позиция през Балканската война. Награден е с 5 ордена за храброст и медали за военни заслуги.
През 1923 г. участва в потушаването на Септемврийското въстание. През 1927 г. заема поста комендант на столицата. На 26 август 1934 г. е произведен в чин генерал-майор, става началник на канцелария на Военното министерство, а през 1936 г. е уволнен от армията.
След Деветосептемврийския преврат в 1944 година генерал-майор Иван Дипчев е арестуван и прекарва години по лагери и затвори. В 1954 година е осъден на смърт, като присъдата е заменена с доживотен затвор.
Генерал-майор Иван Дипчев умира на 30 март 1954 г. в затвора в Ловеч.