Стефан Караджа - календар 1940

Код на продукта: 1423
18,88лв

Календар на Съюза на запасните подофицери (СЗП) с революционера Стефан Караджа. Копие на оригинал от 1940 година.
Размер: по желание
–––––––––
МАЛКО ИСТОРИЯ:
– Организацията е създадена през 1910 г.
Съюзът на запасните подофицери (СЗП) е патриотична и професионална организация подобна на Съюз на запасните офицери (СЗО), но за низшите чинове. След 9.ІХ.1944 г. е забранена от комунистическата власт.
*****
– Стефан Тодоров Димов, наречен Стефан Караджа е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме (днес Стефан Караджово), Ямболско.
Учи в гр.Тулча, но поради липса на средства напуска училище. По време на сватба побеждава прочутия турски борец Гаази Плиса. Укрива се известно време, преследван от турците, след което емигрира в Румъния през 1862 г. Оттогава започва и неговата революционна дейност.
Стефан Караджа е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа Българска легия в Белград. Проявява се в сраженията с турците в Белград. След разпускане на легията Стефан Караджа се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода.
През 1867 г. постъпва във Втората Българска легия. През 1868 г. я напуска и се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е тежко ранен и пленен.
Полумъртъв е изправен пред извънреден съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване.
На 31 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор.