Талисман

Код на продукта: 1_121_547
11,88лв

Плакет от колекция "България".
Размер: 10 х 11 см
В края на 1972 г. светът е разтърсен от ново откритие - на бреговете на Варненското езеро беше открито злато. По време на прокопаване на ров за електрически кабел са забелязани множество дребни предмети от някакъв жълт метал. Последващите разкопки установяват че на това място е разположен древен некропол от халколитната епоха. На площ от около 7500 кв.м. са разкрити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети направени от мед и кост, множество украшения от злато и мидени черупки.
Освен многото златни украшения в некропола са намерени и различни фигурки на идоли и талисмани - антропоморфни (наподобяващи човешка фигура) и зооморфни (животински).
Датирането на некропола е спорно, защото различните методи, използвани от археолозите дават разлики от почти хиляда години. Въпреки това се смята, че некрополът във Варна се отнася към медно-каменната епоха (енеолита). Смята се, че е бил използван около 150 - 200 години, в края на петото хилядолетие пр.н.е.
Откритията в него предхождат тези от Египет и Близкия изток и е невъзможно да се направи и съпоставка с тях. Безспорно е, обаче влиянието на цивилизацията от Варненския залив, което тя е оказала за зараждането на европейската култура.