Хаджи Димитър и Стефан Караджа - литография

Код на продукта: 1428
18,88лв

Копие на оригинална литография от Царство България на двама от най-значимите Български войводи - Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър и Стефан Тодоров Димов, наречен Стефан Караджа.
Отпечатано на качествена фотохартия и поставен в стилна рамка, портрета е подходящ за всеки дом и работно място.
––––––––––
– През 1862 година Хаджи Димитър излиза в Балкана с чета и цяло лято броди из планината. През пролетта на 1864 година се включва в четата на Стоян войвода от Сливен като знаменосец. Четата е от 12 души и има за задача да убие търновския гръцки владика.
На 21 май 1865 година в жилището на Георги Раковски се сформира чета, в която участват също Хаджи Димитър и Стефан Караджа . На 13 юни 1865 година четата преминава Дунава и се отправя към Котленския балкан. Действа в района на прочутото хайдушко сборище Агликина поляна.
През пролетта на 1866 година от Румъния преминава чета от 20 души ръководена от трима войводи: Желю войвода, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Стига до Сливенския балкан, където се разделя на три. Действа до есента, когато се събира и връща в Румъния.
През пролетта на 1868 година в Румъния се сформира четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 5 юли 1868 г. четата преминава Дунав с една гемия. Първото сражение води с турска потеря от около 1 000 души. След сражението в Канлъдере, Стефан Караджа е ранен и пленен, останалите 58 души от четата под ръководството на Хаджи Димитър продължават към Балкана.
На 18 юли 1868 година при връх Бузлуджа в Шипченска планина става последното сражение на четата.
В тази битка е убит и Хаджи Димитър.
*****
– Стефан Тодоров Димов, наречен Стефан Караджа е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме (днес Стефан Караджово), Ямболско.
Учи в гр.Тулча, но поради липса на средства напуска училище. По време на сватба побеждава прочутия турски борец Гаази Плиса. Укрива се известно време, преследван от турците, след което емигрира в Румъния през 1862 г. Оттогава започва и неговата революционна дейност.
Стефан Караджа е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа Българска легия в Белград. Проявява се в сраженията с турците в Белград. След разпускане на легията Стефан Караджа се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода.
През 1867 г. постъпва във Втората Българска легия. През 1868 г. я напуска и се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е тежко ранен и пленен.
Полумъртъв е изправен пред извънреден съд, наречен криминален съвет, и осъден на смърт чрез обесване.
На 31 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор.