Генерал Христо Луков

Код на продукта: 980
0,00лв

Рядка снимка на генерал Христо Луков - оригинал.
Генерал Христо Луков е герой от Първата световна война, министър на войната 1935 - 38 г., главен Водач на младите разузнавачи в България (скаути) и Водач на Съюза на Българските Национални Легиони (СБНЛ) от 1941 г. до 13 февр. 1943 г.
В наличност: НЯМА
___________________________________________________________
МАЛКО ИСТОРИЯ:
В началото на 1943 г. Българската комунистическа партия (БКП) взема решение да бъдат ликвидирани определени лица, които с авторитета си биха били пречка за бъдещите планове на партията. Изготвен е списък на хора, които трябва да бъдат убити, в който влиза и запасният ген. Христо Луков. Решението е предадено от секретаря на окръжния комитет на БКП в София Методи Шаторов на ръководителя на бойните групи в града Славчо Бочев (наречен Радомирски), който възлага убийството на ген. Луков на Иван Буруджиев и нелегалната от еврейски произход Виолета Якова.
Предполага се, че вечерта на 13 февруари 1943 година Буруджиев и Якова причакват Христо Луков пред кино „Роял“, след което го проследяват до дома му на улица „Артилерийска“ №1, търсейки удобен момент за нападението. Това става едва, когато той влиза в къщата си. Буруджиев стреля по Луков от близко разстояние и тежко го ранява, но той оказва съпротива. Генералът хваща ръката на убиеца и го притиска към стената, отстъпвайки навътре в къщата. Якова влиза след двамата и застрелва генерала с още два куршума, след което комунистите бягат от местопрестъплението.