Картичка на ген. Шкойнов

Код на продукта: 964
0,00лв

РЯДКА картичка на ген. Шкойнов, водач на националистическата организация Съюз БЪЛГАРСКА РОДНА ЗАЩИТА.
В наличност: НЯМА
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
МАЛКО ИСТОРИЯ:
Съюз „Българска родна защита“ (СБРЗ) е Българска недържавна и надпартийна националистическа организация. БРЗ е основан през 1923 г., и бързо се очертава като най-мощната националистическа организация за своето време, като към 1929 година наброява десетки хиляди членове.
Българска родна защита е най-успешната ранна фашистка организация в България с принос в популяризирането на фашизма и националсоциализма. Организацията изповядва авторитаризъм, антипартийност, антисемитизъм.
Водач на СБРЗ е ген. Иван Шкойнов, роден на 10 март 1874 г. в Габрово. Учи в Априловската гимназия. През 1895 г, завършва Военното училище в София и е произведен в чин подпоручик. Служи в артилерийския полк в Шумен. През 1899 г. е произведен в чин поручик, след което през 1904 завършва Генералщабната академия в Санкт-Петербург и същата година е произведен в чин капитан. Известно време е преподавател по тактика във Военното училище в София. През 1909 г. е произведен в чин майор. След това служи в Генералщабното ведомство. Назначен е за началник щаба на 2-ра бригада на 7-ма пехотна дивизия, след което е старши адютант в 9-та пехотна дивизия, командир на дружина в 17-ти пехотен полк и помощник началник на секция в Щаба на армията. През 1913-1914 е началник на секция в Щаба на армията.

През Балканската война Иван Шкойнов е началник на разузнавателна секция в щаба на 2-ра армия, участва в боевете при Одрин. След това през Междусъюзническа война (1913) е началник щаб на 11-та пехотна дивизия.
След войната, до 1914 г. е началник на секция в щаба на армията.

През Първата световна война е началник-щаб на 4-a преславска дивизия (1915-1916), командир на 26-ти пехотен полк (1916) и началник на оперативен отдел в щаба на Първа армия (1917).

След войната, през 1919 г. преминава в запаса. От 1936 г. Иван Шкойнов е председател на настоятелството на Дружеството на запасните офицери.

Генерал-майор Иван Шкойнов умира при автомобилна катастрофа на 11 март 1941 г. в София, точно 10 дни след присъединяването на България към Тристранния пакт, чрез който страната ни се включва във Втората световна война.

Награди:
Орден „За храброст“ IV степен, 1-ви и 2-ри клас
Орден „Св. Александър“ IV степен с мечове по средата
Орден „За заслуга“ на обикновена лента