Значка "Бранник"

Код на продукта: 1480
88,88лв

СТАРА И РЯДКА колекционерска значка на организацията "Бранник".
Размер: 12,5 х 17 мм
Материал: метал
Окачване: на игла
В наличност: 1 брой
–––––––––––––––
МАЛКО ИСТОРИЯ:
"Бранник" е младежка организация, създадена на 29 декември 1940 г., с приемането на „Закона за организиране на Българската младеж“. Създадена е от правителството на проф. Богдан Филов. За неин образец са взети организациите „Балила“ в Италия и „Хитлерова младеж“ в Германия.
При комунистическият режим в България по подобен начин е организирана Димитровската пионерска организация.
Членуването в организацията е доброволно, но правителството полага усилия да го направи задължително. Подчинена е пряко на министър-председателя и се издържа от държавния и общинските бюджети. Организацията има за цел възпитанието на Българската младеж в националистически и монархически дух. Основният лозунг на Бранник е „Борис, България, Бог!“
След 9 IX 1944 г. „Бранник“ е обявена за една от фашистките и про-нацистки организации заедно с други като „Ратничество за напредък на Българщината“, Съюз на Българските Национални легиони, и заедно с други националистически организации е забранена, а членовете ѝ са преследвани и репресирани от комунистите.
Някои от тях като д-р Стефан Клечков са измъчвани и жестоко убити.
ОЩЕ МАЛКО ИСТОРИЯ:
Стефан Рачев Клечков е Български политик.
Роден е в бедно семейство с 4 деца, през 1920 година завършва висшето си образование в Софийския университет, със специалност финанси, учи право и защитава докторска дисертация по международно право в Италия.
Той е сред водачите на студентските вълнения срещу Ньойския договор. През 30-те години участва във създаването на родолюбивата организация на младите „Млада България“. През 1938 година, д-р Стефан Клечков е назначен за областен управител на област Стара Загора. През 1941 година е назначен за ръководител на националистическата младежка организация „Бранник“. През 1942 година е назначен за Областен управител на временно върнатите земи в Беломорието. Поради поставената му задача се оттегля от ръководството на „Бранник“.
На 18 септември 1944 година, при опит да премине в Турция, край Саръшабан е заловен от гръцки партизани и арестуван. Изправен е пред местен съд и е обвинен в съучастие в депортацията на евреи от Беломорието, след което е екстрадиран в България. На 1 февруари 1945 година, д-р Клечков е убит, като първо са му извадени очите, след което го заровили жив до шията, и накарая така бил разстрелян.